marți, 25 iunie 2013

Micuta psiholoaga.

Nu exista oameni rai, exista doar oameni vulnerabili.
Psihologic vorbind, in momentul in care un om isi pierde rabdarea , ridica tonul si foloseste acel amalgam de cuvinte mai putin frumoase, acel om este speriat de situatia creata. Astfel,prin ridicarea tonului se incearca o oarecare intimidare a celuilalt si o oarecare senzatie de control a lui. Cuvintele jignitoare tin locul argumentelor(care lipsesc cu desavarsire), iar pierderea rabdarii reprezinta dorinta de a scapa cat mai repede de situatia respectiva. De aceea nu exista oameni rai. Ei sunt doar vulnerabili, cu caracter slab si incearca sa faca fata unor situatii neobisnuite. Pot fi tratati prin rabdarea acordata si prin ajutorul de a trece peste astfel de momente. Cateva cuvinte adresate cu calm ii vor face sa se linisteasca si sa-si dea seama de greseala facuta. Intotdeauna, daca tratam un om nervos cu calmitate, se va simti vinovat . In clipa in care persoana de langa ei ii vor trata cu aceeasi moneda, situatia va degenera intr-un BOOM. 

Nu exista oameni profitori, exista doar oameni frustrati.
Toti cei care incearca sa-si "satisfaca" nevoile materiale prin orice fel de mijloace sunt oameni care au frustrari, care au avut o copilarie cu lipsuri, care nu au incredere in fortele proprii. Ei vor sa-si depaseasca conditia materiala indiferent de modul in care isi duc la bun sfarsit planul. Acestia sunt oamenii pe care cei din jur ar putea sa-i incurajeze mai mult. In momentul in care vor vedea ca sunt in stare sa obtina pe cont propriu ceea ce au nevoie, nu isi vor mai dori ei, singuri, sa profite de pe urma celorlalti.

Nu exista oameni violenti, exista doar traume din copilarie proiectate la maturitate.
Ei sunt cei de care mie mi-e mila. De obicei nici nu par ceea ce sunt, fiindca sunt asa-zisii oameni cu dubla personalitate. In general, sunt linistiti si minunati in cea mai mare parte a timpului, iar in stadiul unor dispute, se descarca prin violenta si devin altfel. Si tot asa. Cauzele sunt multiple: in general, mediul in care omul respectiv a trait ii poate influenta irevocabil comportamentul( adica, daca tatal a fost astfel, fiul poate fi in proportie de 50% asa), sau daca atunci cand era copil, a primit un astfel de "tratament", mintea lui  a perceput asta ca pe o chestie normala si o va face instinctiv cand va deveni adult. Fiindca, da, anumite gesturi si fapte sunt savarsite inconstient, fara niciun rationament. Genele preluate de la parintii nostri ne indeamna sa actionam fara sa vrem. Pentru a impiedica astfel de lucruri, trebuie sa avem un control extrem de mare asupra persoanei noastre. Totodata, acesti oameni violenti de care vorbeam mai sus, sunt cei care simt nevoia sa-i domine pe cei din jur si in lipsa unor modalitati mai civilizate, recurg la asa ceva. In general, barbatii sunt dornici de a-si domina femeile si recurg la violenta vazandu-le vulnerabile si incapabile de a se apara. Aceeasi chestie se aplica si la parintii care se comporta astfel cu copiii lor pentru a le demonstra ca le sunt net superiori. Uneori, dorinta de a-i controla pe cei din jur, dorinta de a-i "pedepsi" pe ceilalti cand gresesc, dorinta de a impune respect se manifesta astfel. 

Ceea ce trebuie ca voi sa intelegeti este ca: nimic nu e intamplator in comportamentul nostru si al celor din jur. Totul are o explicatie...si totul provine de undeva. Daca ii veti studia pe cei din jur, daca va veti studia pe voi insiva si daca veti mai citi cate ceva pe "ici pe colo"...veti realiza ca tot trecutul nostru are proiectie in viitor. Citeam in : "Inteligenta emotionala" (o carte geniala; v-o recomand) ca noi, ca oameni, ne formam obiceiurile inca din burtica mamei. Un exemplu in acest sens era in carte urmatorul: o femeie insarcinata din Olanda, in timpul foametei, isi procura mancare cu greu...fiind nevoita sa manance chiar o data la cateva zile. Copilul s-a obisnuit asa, din burtica, iar dupa ce s-a nascut, el nu plangea si nu cerea toata ziua mancare...obisnuindu-se cu programul mamei lui. In afara de asta, noi preluam din genele parintilor nostri, fapt care ne duce la preluarea anumitor trasaturi de caracter si din instinct vom reactiona in anumite feluri. Este extrem de usor sa-i blamam pe ceilalti, sa-i condamnam pentru modul lor de a actiona, insa este extrem de greu sa reusim sa deducem cauzele. Trebuie sa invatam sa fim toleranti, sa oferim circumstante atenuante si sa cautam explicatii. Oamenii acestia pot fi ajutati...cu toate ca nu se vor schimba niciodata. Singura schimbare va fi ameliorarea tulburarilor de comportament. E ceva ce mereu am spus si mereu voi spune: oamenii nu se schimba. Ei se nasc cu anumite trasaturi de caracter, se maturizeaza cu ele ...iar noi nu putem decat sa le "slefuim" cand este cazul. Dar sa le schimbam nu. 

Noapte buna! 
Semneaza,
M.Ps. (d.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu crezi ca: