sâmbătă, 20 iulie 2013

*@#$%^$&

Am vrut sa-mi asum ceea ce fac...si mi-am asumat. Am vrut sa fug...si am fugit. Am vrut sa fiu singura...si am fost. Am vrut sa tip...si am tipat. Am vrut sa demonstrez...si am demonstrat. Am vrut sa actionez prosteste...si am actionat. Am vrut sa gresesc...si mi-am asumat greseala. Am vrut sa nu ma gandesc la consecinte...si iata-ma, nici acum nu ma gandesc la ele. Am vrut sa fiu libera...si m-am bucurat de libertatea mea.

Sunt aici. Sunt pregatita sa imi iau viata in maini si sa o modelez cum vreau. Sunt pregatita sa fac ce vreau, fara sa intreb daca pot, fara sa intreb daca e bine, fara sa cer permisiunea cuiva. Libertate!

Mai trebuie sa fac un pas spre intrarea in noua viata. Stiu doar ca trebuie sa reusesc. :)

sâmbătă, 13 iulie 2013

"Căci am trăit ca să te aştept şi în inima mea băteau paşii tăi." Victor Hugo

Dupa o zi agitata, tensionata, plina de vorbe spuse aiurea, pline de impresii false, sictir, neintelegeri si priviri aruncate in scarba...citesc acest citat, intr-un mod intamplator.

Intr-o secunda devin vulnerabila. "Căci am trăit ca să te aştept şi în inima mea băteau paşii tăi." ...

Vedeti voi... noi, reprezentantele "sexului frumos" suntem ca niste leoaice: ne luptam cu viata zi de zi, ne luptam cu voi,barbatii... si cu mofturile voastre, cu placerile voastre si cateodata cu lipsa voastra de finete. Incercam sa facem fata tuturor situatiilor. In fiecare dintre noi zace o Xena...sau o Ioana D'Arc pregatita sa intre in lupta in orice secunda pentru ceea ce-i apartine sau pentru cei din jurul ei. Suntem tot timpul in miscare, rezolvam situatii, impunem respect, aruncam priviri ucigatoare , mutam muntii si taiem in carne si oase. Devenim pe rand: fiice, surori, prietene, iubite, sotii, matusi, mame...si intotdeauna avem umerii incarcati de responsabilitati, de dorinte, de teluri. Suntem create pentru a lupta toata viata.

Ceea ce nu stiti voi si nu stiu daca veti invata vreodata...este ca oricat de bataioase am fi in viata asta a noastra pe Pamant, oricat de dracoase am vrea sa parem si oricat de orgolioase am vrea sa aparem in fata voastra... totusi Dracul nu este atat de negru pe cat pare. Circa doua cuvinte pot schimba atat de multe...atat,atat,atat de multe...incat nici nu va puteti inchipui. Iar aici nu e vorba neaparat de faimoasele "cele doua cuvinte". Nu...nu neaparat. In general cateva cuvinte (doua sau mai multe...) ne pot inmuia si ne fac mai vulnerabile decat ati fi crezut. Asta s-a intamplat in seara aceasta cu mine... Citatul de mai sus m-a facut sa ma pierd in timp si spatiu. E atat de sublim si de profund incat...cred ca pentru cateva secunde am uitat si sa mai respir... Am fost impresionata...cu toate ca l-am citit la cineva, intamplator...si nici macar nu-mi era adresat. In cateva secunde l-am analizat punandu-ma in locul celui ce l-a scris...si...m-am regasit mult in aceste cuvinte...

"Căci am trăit ca să te aştept[...]" - Asteptarea...reprezinta riscul pe care ti-l asumi atunci cand nu mai gasesti alta solutie in rezolvarea unei situatii. Asteptarea vine cand nu mai ai nici puterea de a face ceva, nici speranta de a mai solutiona ceva... Vine fix cand refuzi sa pui lacatul unui capitol si cand refuzi sa-l inchizi undeva si sa nu-l mai deschizi niciodata. O viata dedicata asteptarii este mai mult decat o dovada a faptului ca nu au mai existat lacate in peisaj,  nici capitole si nici situatii incheiate... Este dovada pura a loialitatii unui om, a increderii si a puritatii lui sufletesti... Asteptare, dulce asteptare...

"[...] în inima mea băteau paşii tăi." - Inima...coltul cel mai ascuns, mai plin de speranta si mai plin de iubire din corpul nostru. Inima...filtrul vietii noastre. Acolo "bateau pasii tai"... Cat de mare poate sa fie conexiunea dintre doi oameni astfel incat inima unuia sa bata cu regularitatea pasilor pe care-i face celalalt? Cat de mare sa fie legatura dintre doi oameni? Cum poate inima sa detina controlul suprem? El sa paseasca, oriunde, oricand...iar inima ta se conecteze la ritmul pasilor lui?...

Aparent, citatul pare a fi o metafora... o fraza plina de subiectivism, de irealitate si de exagerare. Insa, daca pastrunzi in adancul intelesului ei...realizezi cat adevar ascunde.
Aceasta este traiectoria noastra, a oamenilor: suntem pusi in situatii pe care nu stim sa le rezolvam/ nu stim sa le tratam...apoi asteptam...si tot asteptam... Asta pentru ca nu stim cum sa-l abordam pe cel de langa noi. Nu stim cum o sa reactioneze. Apoi traim cu impresia ca intr-o zi o sa ne pice rezolvarea din Cer, sau ca o sa ne trezim intr-o dimineata mai luminati la minte. In tot acest timp in care noi lasam asteptarea sa ne ocupe cu totul viata... inima noastra bate...si bate...bate in ritmul in care celalalt, de acolo, de departe... paseste. Astfel, legatura este indestructibila. Bataile tale, depind de regularitatea pasilor celuilalt. Nu mai sunteti doi...deja ati devenit doi in unul, fara ca voi sa stiti... :-<

vineri, 12 iulie 2013

O alta latura a mea...

Inainte de toate, vreau sa-I multumesc lui Dumnezeu pentru tot. Nu e intamplator faptul ca ieri dimineata m-am trezit si stiam cu cat se va mari nota aceea. Realitatea a "copiat" visul. Acelasi lucru mi s-a intamplat in clasa a VII-a, cand am avut aceeasi nemultumire fata de o nota la aceeasi materie...si realitatea a "copiat" visul si atunci. Nu sunt cel mai credincios om din lume, cu toate ca ar trebui sa ma indrept mai mult in directia aceasta; nu merg la biserica pe cat de des as vrea. Am momente in care-i intorc spatele lui Dumnezeu. Apoi ma blamez pentru asta si-mi intorc fata la El. Cu toate acestea, stiu ca El este acolo mereu si are grija de mine. Imi accepta toate schimbarile si-mi indreapta pasii spre bine si nu spre rau. Ii multumesc pentru cat imi da, fiindca stiu ca imi da atat cat imi trebuie. Ii multumesc totodata pentru ca i-a ajutat pe toti oamenii din jurul meu. M-am rugat pentru ei in aceeasi masura in care m-am rugat si pentru mine. Ajunsesem sa sufar pentru nemultumirile lor mai mult decat sufeream pentru propria mea nemultumire. O sa fie bine...pentru toti! Dumnezeu nu ne lasa, cu toate ca noi tindem sa credem asta cand vedem ca ceva nu ne merge bine.
Cand ceva rau ni se intampla, avem inclinatia de a spune ca Dumnezeu ne-a adus acel lucru in viata noastra: boli, accidente, necazuri, neajunsuri, esecuri, despartiri, moarte. Nu, Dumnezeu nu ne da lucrurile acestea. El doar permite sa apara. Dar nu intr-un mod intamplator. Vrea sa ne vada reactiile in astfel de situatii. Iar cum noi suntem vulnerabili, mai mereu uitam de El cand suntem in situatii dificile. Spunem ca: "Suntem ocupati!". Sau...ne aducem aminte de El doar pana reusim sa trecem de anumite momente cruciale, pentru ca apoi sa uitam. Uneori suntem prea fericiti pentru a ne aminti ca exista cineva, acolo Sus, care ne vegheaza si ne aminteste din cand in cand ca nu suntem singuri. 

Povestea mea cu Dumnezeu (fiindca asa imi place sa o numesc), incepea acum mult timp, pe vremea cand eram mica, mica, mica. Personalitatea dificila cu care am fost nascuta si pe care o am si o educ in continuare, ma facea sa nu suport legatura cu Dumnezeu prin simplul fapt ca eram obligata sa-mi spun rugaciunea seara de seara, sa stau la slujba in biserica timp de cateva ore si sa fiu cuminte in biserica. Ura fata de a respecta anumite reguli ma facea sa ignor orice tinea de religie. Cu toate acestea, ii respectam pe cei care aveau credinta in suflet. 
Si timpul a trecut...am inceput sa accept ideea de Dumnezeu, sa cred in El, sa merg in Biserica... dar nu suficient. Aveam multe intrebari fara raspuns si nimeni nu era dispus sa-mi ofere explicatiile necesare in ceea ce priveste credinta. Mai primeam din cand in cand cate un raspuns, insa nu suficient de convingator pentru micutul om. Nu eram convinsa per total de ideea aceasta a faptului ca exista Dumnezeu.
In urma cu trei ani, pe vremea cand inca eram in cautari de raspunsuri, am ajuns la o Biserica. Am ajuns mai mult intamplator, dat fiind faptul ca in general toata familia are credinta in sange. Dupa ce am asistat la slujba, in sufletul meu s-a nascut ceva ce nu pot explica. Preotul acela, care mai tarziu avea sa devina duhovnicul meu, mi-a trezit in suflet ceva ce, probabil, exista fara stirea mea...si anume: credinta. Modul in care predica, asemanarea extraordinara pe care o faceam cu Dumnezeu (ca sa nu mai spun ca seamana izbitor de bine cu Parintele Arsenie Boca), explicatiile uimitoare pe care le dadea, modul in care ii "ademenea" pe crestini la o viata mai buna... toate acestea m-au doborat. Acela a devenit locul meu de suflet, unde merg si ma rog, unde merg si ma incarc cu bunatate atunci cand simt ca m-am inrait din cauza situatiilor din viata mea, unde plang atunci cand ma simt incarcata negativ...si unde dorintele mele iau contur. Preotul, prin discutiile pe care le-am avut ulterior, m-a facut sa inteleg atatea...si mi-a raspuns la toate intrebarile. Desigur ca n-am reusit sa fiu un crestin suficient de bun. Niciodata nu o sa reusim sa fim atat de buni pe cat ar trebui sa fim in fata Lui. Nu merg saptamanal la Biserica acolo, insa am observat ca de cate ori simt nevoia sa ajung acolo si in definitiv fac asta, de atatea ori invat de ceva. Mi s-a intamplat sa fiu dezorientata, sau sa-mi doresc ceva, sau sa vreau o cale de iesire, sau un raspuns... De cate ori am mers, acolo le-am gasit pe toate. Poate ca este intamplator, insa... plecam de acolo si stiam fie: ce trebuie sa fac, fie sa ma inarmez cu rabdare. Duhovnicul meu mi-a spus sa vorbesc cu Dumnezeu tot timpul. Oriunde merg, sa nu fac abstractie de El. Si El ma va ajuta. Asa am facut. 
La inceput nu stiam daca acest lucru va functiona. Mi-era greu sa cred ca as putea vorbi cu Dumnezeu si El ma va ajuta. Si usor usor am incercat. I-am cerut cate un semn...ca sa procedez bine in viata...si m-a ajutat. De atunci am incetat sa mai fiu Toma necredinciosul. E mereu cu mine, aici. Si stiu ca ma ajuta. Iar daca lucrurile nu se intampla asa cum vreau eu, asta nu inseamna ca a uitat de mine...inseamna doar ca are planurile mai bune pentru mine. Mi s-a intamplat sa fiu si nemultumita pentru ca simteam ca oricat m-as ruga, ceea ce vreau eu nu se va intampla. Dupa un timp, mi-a demonstrat ca mi-a adus ceea ce voiam fix cand a trebuit si cand am avut nevoie. Si nu inainte. Dumnezeu exista doar pentru cei ce cred in El. El nu te obliga sa crezi in El, nu te obliga sa faci fapte bune, sa fii un bun credincios... dar... sa nu te astepti sa primesti in schimb tot lucruri bune...pentru ca nu se poate acest lucru. 
Ii multumesc lui Dumnezeu pentru tot! 

P.S.: Am avut intentia sa scriu doar cateva randuri despre credinta ca apoi sa trec la altceva...insa am fost atat de captivata incat as mai fi scris muuulte. Sunt multe de povestit la acest capitol. Mi-as fi dorit sa mai scriu despre credinta pe care o are in suflet Dan Puric, credinta evidentiata in cartea sa, "Cine suntem"...despre o manastire de la Busteni, a carei poveste este uimitoare si despre cateva Pilde ce mi-au ramas intiparite in minte pe parcursul timpului. Poate in viitorul apropiat o sa despic firul in patru si o sa mai scriu despre cele mentionate mai sus. Doamne-Ajuta! 

luni, 8 iulie 2013

17:00

Eram acolo, printre zecile de oameni. Singura. Nu ma vedeam de ceilalti, dadeam din coate pentru a ajunge acolo, in fata, pentru a tipa de bucurie. Inima imi batea , imi sarea din piept. Picioarele mi se inmuiau teribil incat ajunsesem sa ma bucur ca daca voi pica sigur ma va prinde cineva. Blestemam minutele, tensiunea aceea si atmosfera de o usoara dezolare. Aveam secunde in care credeam ca nu mai respir fiindca aveam un nod in gat. Repede au trecut prin mintea mea imaginile persoanelor pe care nu voiam sa le dezamagesc. In minutele acelea simteam cum sunt rupta de realitate...cum aud undeva in fundal, oarecum in departare niste tipete de fericire si niste tipete de tristete... 
Ajung acolo si simt cum ma plesneste o durere de cap, ca si cum capul mi s-ar fi spart in mii de bucati. Am crezut ca o sa cad acolo si nu o sa mai ridic. Fata mi s-ar fi scaldat in lacrimi, insa glandele lacrimogene au secat de mult. As fi tipat, insa nu m-ar fi auzit nimeni...asa ca mi-am ridicat capul si am plecat.




joi, 4 iulie 2013

Panicaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!! (Sau cum se spune mai nou: CRIZEALAAA!!!!!)

Nu stiu cum sa zic, dar maine cred ca scap de toata nebunia asta! Inca sunt lucida, cu picioarele pe Pamant, inca mai am par in cap, din fericire nu e alb si inca e blond, mai am si putin creier(restul s-a pierdut). Totul depinde de ziua de maine! :| Maine se arunca zarurile finale. Deja simt cum neuronii ramasi mi se degenereaza... Am avut si doua tentative de lesin...probabil sunt iarasi hipocalcemica, fiindca hipoglicemica sunt de mult. Pana acum,totul e perfect. Numai mie mi se pot intampla toate!!! Incep sa ma obisnuiesc cu toate! Maine o sa fie tragedia tragediilor!!! Panica, panica, panica!!!!!!!!!!!

miercuri, 3 iulie 2013

Sa ne amuzam. Partea a II-a :)))

" In fiecare an e câte un scandal la bac. Și o să mai tot fie atâta vreme cât procentajul de promovare va fi mic. Pentru că se isterizează unii, aiurea, că sunt copiii bătuți în cap și se alege praful de viitorul patriei. De parcă toată lumea trebuie să aibă diplomă de bac, facultate și job la corporație. Dar asta e altă discuție.
Ce mă irită la culme este afirmația că bacalaureatul este cel mai important examen al vieții. În fiecare an ni se repetă asta la TV, iar ieri, după scandalul de la Bolintineanu (unde pana mea e liceul ăsta, care știe să-mi zică și mie!), ni s-a repetat cât pentru toate bacalaureatele cu camere video la un loc. Bacalaureatul e cel mult un examen de maturitate. Cu expresia sunt oarecum de acord, numai că, dacă iei 10 puștani de 18 ani, 9 dintre ei sunt orice altceva în afară de maturi. Pentru că n-ai cum să fii matur la 18 ani, oricât te-ai da tu pătrat în fața vecinilor tăi mai mici decât tine și oricât sex ai fi făcut până la vârsta asta.
Era ieri o piți blondă la Realitatea care o tot ținea langa că bacul e cel mai important examen al vieții. Cred că a fost așa de marcata de bac încât are în dormitor postere cu expresia asta. Cum pana mea poți să zici că un examen dat la 18 ani e cel mai important? Păi, o să tot dai examene propriu-zise și de alt fel de acum încolo. Eu pot acum, fără să mă gândesc prea mult, să dau cel puțin trei exemple de examene mult mai grele și mai importante. De pildă, ăla auto e mult mai important. Bașca, are și o componentă practică. Poți să conduci. D-aia l-am și picat de 4 ori, 2 la sală, 2 la traseu. Căsătoria îmi pare un examen mult mai nasol, ca să nu mai zic de examenul ăla pe care îl dai după 9 luni și continuă vreo 18 ani. O să tot fii violat de examene, mai ales de alea care nu-s scrise.
Toată treaba asta cu bani în sutien, SRI, camere video aduce cel mult a film porno făcut prost. E penibil. Ceea ce nu înțeleg unii e că, oricât ai fura tu la bac, la un moment dat ți-o furi și tu. Ca la Newton: acțiune-reacțiune. După bac vine facultatea. La Lumina, Bioterra și Spiru Haret n-ai stres mare. Nici la stat nu mai e stres așa de mare, că ăstora le e frică să nu-și piardă studenții, așa că o lasă mai moale. Așadar, să zicem că treci și de facultate. Chiar dacă am văzut elevi de nota 10 la bac care renunță după primele luni pentru că e prea greu. Pentru aceștia există întotdeauna meseria nobilă de șaormar (fără ironie!) sau împingător de bagaje la aeroport. Poți fi singurul șaormar cu 10 la bac! Trebuie să conteze pentru ceva. Bun, treci de facultate și trebuie să-ți iei un job. Și acolo o să afli că nu mai ești special și nu mai poți să furi ca să pari special. Roata se învârtește, vorba aia. La un moment dat toți ăștia care nu au nimic în cap, ci doar pe diplome, sunt loviți de soartă. Așa că nu înțeleg de ce se stresează lumea când copiază unii. Dacă ești lemn, poți să furi la bac cât vrei tu. Asta dacă nu cumva intri în politică. Dacă ești praștie și te pricepi la furat, intră într-un partid și o să ai o viață liniștită. Dar trebuie să ai un minimum de istețime să te gândești să intri în politică. Pentru ceilalți există întotdeauna meseria de chelner.
Partea a doua e amuzanta declarație a notabilităților că cazul [sic] de la Bolintineanu e izolat. Mă, nu e. La bac se va copia cât o să existe examenul ăsta. Poți să pui milioane de camere, senzori și clone de Mircea Badea gata de bătaie în săli. Ăia de la Bolintineanu au avut doar nenorocul de a fi prinși. Mi-e dor deja de știrile de tipul: afară e cald, oamenii sunt la plajă; afară plouă, oamenii sunt în case! "

marți, 2 iulie 2013

Indignare. Sictir. Aroganta.

Haideti sa fim cretini pentru 3 ore si sa comentam o poezie, arta poetica, ce apartine modernismului. Barbu, Blaga sau Arghezi? Sau nu, haideti sa parem destepti si sa spunem ca vom vorbi despre viziunea despre lume intr-una dintre aceste poezii! Cu ce ma ajuta pe mine aceste poezii in viata? Ca-mi formeaza cultura generala? Da, jos palaria, dar cultura generala mi-o pot forma citind singura poezii cand am timp si chef. Macar din romane am ce invata la nivel inalt(pentru ca fiecare personaj reprezinta cate un tip uman pe care-l regasesc si in ziua de astazi)...dar de la poeziile acestea ce invat? Dorinta lor de modernitate? Ca foloseau ingambamentul, refuzau folosirea ritmului si masurii si se trezesc ei sa se exteriorizeze prin  metaforele : oxomoronice (Arghezi), revelatorii (Blaga) si inchise(Barbu)??? Extraordinar. Aveam pofta sa vorbesc despre Ion si dorinta lui de inavutire, despre Moromete si dorinta de a pastra familia unita, despre Felix si Otilia, despre dragostea lor si enigmatica fata a Otiliei, Gheorghidiu si Ela si cele doua perspective ale romanului: iubirea si razboiul. Dar nu, nu! Se trezesc ei de acolo, de pe posturile inalte, sa readuca poezia in sufletele noastre prafuite oarecum de proza. Ce sa ceri unor ciudati cu posturi inalte? A, nu, desigur ca nu le ceream putina inteligenta (asta pentru ca stiam ca nu detin ei asa ceva). Anul viitor, sa-si bage modelele scose de ei pe…gaura manecii!!! 

!!!

"Prostituatele de pe marginea drumului sau profesionistele care o fac pe bani, mi se par corecte si de necondamnat, cel putin in discutia de aici. In schimb, cele care stiu bine ca barbatul pofticios din fatza lor are acasa o iubita sau o nevasta si care se dau peste cap in ameti si cuceri barbatul altei femei, mi se par , cu adevarat, curve, in sensul cel mai jignitor si mai descriptiv al cuvantului. Cele mai multe femei inselate au trait exact acest cosmar, al tradarii din partea unei prietene sau a unei cunostinte. Cele mai multe, dupa balti de lacrimi, dupa depresii greu depasite si indoieli taioase asupra propriei frumuseti, l-au iertat pe ticalos si au mers mai departe. Altele l-au trimis direct la cealalta si si-au luat viata de la capat, dar tot din spatele unor lacrimi ce le-au sapat riduri si tristeti pe suflet." - Mihaela Radulescu